De meeste werknemers die bang zijn om te bellen, vertellen dat niet. In deze blog vind je 5 handige tips om je telefoonangst te overwinnen.
Een vriendin van mij vertelde me laatst dat ze problemen had gehad met het bezorgen van haar boodschappen. Haar adres wordt niet door alle routeplanners gemakkelijk gevonden, maar een bezorger kan altijd bellen als hij er niet uitkomt.
Toen de aangegeven bezorgtijd verstreek, belde mijn vriendin daarom maar eens met de klantenservice. De jonge bezorger had het adres inderdaad niet kunnen vinden en was uiteindelijk doorgereden. Hij had dus geen gebruik gemaakt van het beschikbare telefoonnummer en moest daarom 3,5 uur later nog eens terugkomen om toch de boodschappen te bezorgen. Niet erg handig.
Uiteraard kunnen daar allerlei oorzaken voor zijn, maar we vonden allebei dat angst om te telefoneren het meest voor de hand ligt.
De meeste werknemers die bang zijn om te bellen, vertellen dat niet. In plaats daarvan vertonen ze vermijdend gedrag. Op het moment dat het storend wordt, komen ze met uitvluchten als: “Ik heb wel een mail gestuurd, maar ik krijg maar geen antwoord.”
Niet-bellen heeft dus met name zakelijke gevolgen die vaak gemakkelijk voorkomen kunnen worden:
Vijf tips van mij om telefoonangst bij jezelf (of anderen) aan te pakken:
1. Wees eerlijk tegen jezelf. Telefoonangst is nergens voor nodig.
Vraag je af welke negatieve gedachten je hebt. Stop met vermijden en zie onder ogen dat bellen niet je favoriete bezigheid is. Denk eens na over hoe dat komt. Wat kan er gebeuren? Waar ben je bang voor? En zijn dat realistische angsten?
2. Wees moedig en doe het toch!
Begin met kleine, gemakkelijke telefoontjes. Neem iemand in vertrouwen en spreek een paar oefeningen af. Breid dat rustig uit naar langere en/of ingewikkelde gesprekken. Oefening baart kunst!
3. Bereid je gesprekken voor.
Ik was vroeger behoorlijk bang om te bellen en ik schreef een telefoongesprek van tevoren volledig uit. Het was trouwens niet eens alleen een kwestie van voorbereiding. Ik las mijn tekst ook letterlijk voor tijdens het gesprek.
4. Let op je houding.
Voorafgaand aan het gesprek ga je rechtop zitten en je haalt een paar keer rustig en diep adem. Let erop dat je ademt met je buik. Je voeten staan stevig, naast elkaar op de grond. Neem na het gesprek de tijd om je te ontspannen. Loop een rondje, luister naar muziek, relax.
5. Sta open voor verandering.
Zodra je een angst voor jezelf erkent, kun je eraan gaan werken. Praat er met anderen over, want je bent niet de enige. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders worstelt met telefoonangst. Wanneer je het deelt, zul je vaak horen: “Dat heb ik ook!”
Denk je dat je aan telefoonangst lijdt? Of ken je iemand die ermee kampt? Je mag me altijd mailen, ik praat er graag met je over verder. Kosteloos, want ik help je graag.
Bonustip:
neem het vooral niet te serieus. Kijk maar eens hoe de heren van ‘Even tot Hier’ een telefoongesprek aanpakken:
Laat je het bellen liever aan professionals over? Neem dan contact op met ons of boek meteen een gratis adviesgesprek in.