BLOG

Telefonische leadgeneratie: meer dan 2 eenvoudige optelsommetjes

door | okt 3, 2023 | Telefonische Acquisitie

Als outbound-callcenter worden we vaak beoordeeld op onze resultaten, dat komt meestal neer op twee belangrijke vragen: “Hoe hoog is je conversieratio?” en “Hoeveel telefoongesprekken voeren jullie per uur?” Begrijpelijke vragen, maar het meten van succes in telefonische leadgeneratie vereist een dieper begrip. Welke nuances en factoren beïnvloeden eigenlijk deze meetwaarden?

Conversieratio bij telefonische leadgeneratie

Het meten van de lead conversieratio is een cruciale KPI, maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle leads gelijk zijn. Voordat je de conversie berekent, schoon je eerst je leadslijst op;

 1. Ongeschikte/onbruikbare leads.

  Ze staan weliswaar op je bellijst, maar blijken toch niet de juiste doelgroep te zijn. Of er staan bedrijven op met verouderde informatie, zoals bedrijven die van eigenaar zijn veranderd, gefuseerd of failliet.

 2. Niet-afgehandelde leads

  Niet alle leads worden onmiddellijk omgezet in klanten. De meeste prospects hebben meer tijd en follow-up nodig voordat ze klaar zijn om te kopen. Het is verstandig om niet-afgehandelde leads uit de berekening van de conversieratio te verwijderen om een duidelijk beeld te krijgen van het directe resultaat van je inspanningen.

Gemiddelde gespreksduur

De gemiddelde gespreksduur is een andere belangrijke KPI, maar besef wel dat deze metriek niet op zichzelf moet worden beoordeeld.

 1. Bereikbaarheid

  Bereikbaarheid van leads speelt een grote rol in de gespreksduur. Veel bedrijven zijn op bepaalde dagen, bepaalde tijd of in een bepaald seizoen slecht telefonisch bereikbaar. Als je een KPI maakt van het aantal gesprekken per uur, is bereikbaarheid een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Je hebt heel veel gesprekken in een uur als bedrijven niet bereikbaar zijn. 

 2. Kwalificatieproces

  De aard van gesprekken kan variëren op basis van het kwalificatieproces. Sommige leads vereisen complexere discussies, wat resulteert in langere gesprekken. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de gespreksduur te vergelijken met de kwaliteit van de leads die zijn gegenereerd in die gesprekken.

 3. Balans

  Het streven naar zoveel mogelijk gesprekken per uur is gerechtvaardigd om zo je productiviteit te verhogen. Maar dé sleutel tot succes in telefonische leadgeneratie is een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit.

Het meten van succes in telefonische leadgeneratie gaat dus stukken verder dan eenvoudige optelsommen en cijfers. Het vraagt om een diepgaande analyse van de kwaliteit van leads, de afhandeling van leads, gespreksduur en efficiëntie. 

Daarom gaan we bij Buro Henck liever het gesprek aan over wat de verwachtingen zijn en wat onze aanpak is – we doen aan verwachtingsmanagement. Het maakt samenwerking een stuk prettiger én succesvoller!

Videotips DIY Acquisitie

Herken jij jezelf in de volgende situaties?

=

Je wilt nieuwe klanten vinden

=

Je wilt afspraken laten maken voor je salesteam

=

JE HEBT PIEKEN EN DALEN IN JE OMZET

Vraag nu een adviesgesprek aan!

Een adviesgesprek kost je niets, maar levert je wél direct veel op. We praten over je doelstelling, je uitdagingen, potentiële klanten en je waardepropositie. En wat je eigen ervaringen zijn met telemarketing en leadgeneratie.

 

Zo kom we er snel achter wat we voor je kunnen betekenen. En wat het kost.

Ontvang elke maand onze nieuwe salestip in je inbox!