BLOG

3 klikgeluidjes en de kracht van authenticiteit

door | okt 20, 2023 | Telefonische Acquisitie

Als eigenaar van een belbureau in telefonische acquisitie ben ik dagelijks bezig met stemmen. Ik spreek met de meest uiteenlopende mensen, met allemaal verschillende accenten en intonaties. Het verveelt nooit!

De magie van klikgeluiden

Zelf ben ik groot fan van Miriam Makeba en haar liedjes. Deze inspirerende zangeres, die ook bekend staat als ‘Mama Africa’ komt uit een deel van (Zuid-)Afrika waar klikgeluiden gebruikt worden in de taal. Zelf heb ik haar ontdekt door het liedje β€˜Pata Pata’. Hoe somber je ook bent, deze muziek maakt je hele dag weer goed.

Makeba was een Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactiviste en haar prachtige muziek was voor velen de eerste echte kennismaking met Afrikaanse muziek. En dan ook nog eens gezongen in die bijzondere, geheimzinnige taal. Voor onze oren althans. Haar muziek, gezongen in het bijzondere Zulu en Xhosa, bracht de rijke klanken van Afrika naar de wereld. Makeba’s bijdrage aan de wereldmuziek opende deuren voor de erkenning van Afrikaanse muzikale tradities en maakte haar een wereldwijd symbool van zowel muzikale pracht als politiek activisme. Haar muzikale nalatenschap blijft een onschatbare bron van inspiratie voor de wereldwijde waardering van de Afrikaanse cultuur en de strijd tegen onrechtvaardigheid.

Met de tong

Kliktalen behoren tot een taalfamilie die wordt gesproken door ongeveer drie miljoen mensen in Zuid-Afrika, NamibiΓ« en Botswana. De meest bekende kliktaal is het Xhosa, dat gesproken wordt door zo’n zeven miljoen mensen in Zuid-Afrika.

Deze talen zijn uniek vanwege het gebruik van klikgeluiden, die worden geproduceerd door verschillende combinaties van tong- en gehemeltebewegingen. Terwijl het idee van kliktalen vaak wordt geassocieerd met de Zulu- en Xhosa-talen, zijn er eigenlijk meer dan 20 verschillende klikgeluiden die in verschillende Afrikaanse talen worden gebruikt.

Deze talen hebben diepe wortels in de culturen van de mensen die ze spreken. Ze worden vaak door inheemse gemeenschappen gebruikt en zijn belangrijk bij de overdracht van tradities, verhalen en communicatie. Elk klikgeluid heeft verschillende betekenissen, en de manier waarop ze worden gecombineerd, maakt de taal buitengewoon rijk en expressief. De diversiteit van kliktalen weerspiegelt de culturele diversiteit van Afrika zelf. 

De talen zijn van generatie op generatie doorgegeven en hebben zich ontwikkeld om aan de behoeften van de sprekers te voldoen. Terwijl Afrikaanse kliktalen tegenwoordig minder gesproken worden dan sommige andere talen in de regio, blijven ze een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Afrika en zijn ze een intrigerend voorbeeld van de menselijke taalcreativiteit en aanpassingsvermogen.

Voor degenen die het zelf eens willen proberen, begin eens met deze drie klikgeluidmethodes:

  • π™ π™‘π™žπ™ π™œπ™šπ™‘π™ͺπ™žπ™™ π™™π™–𝙩 π™¬π™€π™§π™™π™© π™œπ™šπ™’𝙖𝙖𝙠𝙩 π™™π™€π™€π™§ π™™π™š π™©π™€π™£π™œ π™©π™šπ™œπ™šπ™£ π™™π™š π™©π™–π™£π™™π™šπ™£ π™©π™š π™¨π™‘𝙖𝙖𝙣
  • π™ π™‘π™žπ™ π™œπ™šπ™‘π™ͺπ™žπ™™ π™™π™–𝙩 π™¬π™€π™§π™™π™© π™œπ™šπ™’𝙖𝙖𝙠𝙩 π™™π™€π™€π™§ π™™π™š π™©π™€π™£π™œ π™©π™šπ™œπ™šπ™£ π™™π™š π™―π™žπ™Ÿπ™ π™–π™£π™© π™«π™–𝙣 π™π™šπ™© π™œπ™šπ™π™šπ™’π™šπ™‘π™©π™š π™©π™š π™¨π™‘𝙖𝙖𝙣
  • π™ π™‘π™žπ™ π™œπ™šπ™‘π™ͺπ™žπ™™ π™™π™–𝙩 π™¬π™€π™§π™™π™© π™œπ™šπ™’𝙖𝙖𝙠𝙩 π™™π™€π™€π™§ π™™π™š π™©π™€π™£π™œ π™©π™šπ™œπ™šπ™£ π™π™šπ™© π™«π™šπ™§π™π™šπ™’π™šπ™‘π™©π™š π™©π™š π™¨π™‘𝙖𝙖𝙣

Je stem als verkoopinstrument

In mijn ervaring als trainer merk ik dat mensen zelden trots zijn op hun eigen stem. Een stem is nooit perfect. Soms zijn er kleine eigenaardigheden, zoals een lichte lisp of een ietwat schorre klank. Soms is er juist een regionaal accent of een monotone toon.

Wat we van Miriam mogen leren, is dat een goede stem authentiek mag zijn. Je stem en je taal weerspiegelen eerlijk en oprecht wie je bent, zelfs die aspecten die anderen misschien als β€˜ongewoon’ beschouwen.

De kracht van een stem ligt vaak juist in deze unieke kenmerken. Een authentieke stem heeft een positieve invloed op het verkoopproces omdat mensen zich meer op hun gemak voelen bij iemand die echt is.

Dus heb je een bepaald accent of zogenaamde karakteristieke stem? Koester dat voortaan! En zet het in als ‘geheim’ wapen voor je salesproces.

Ben je al overtuigd van de waarde van je eigen stem? (Of toch nog niet?) Laat het me gerust weten in de comments!

𝐏.𝐒. Geniet ook van Miriam Makeba’s muziek en kijk en luister naar: 𝐐𝐨𝐧𝐠πͺ𝐨𝐭𝐑𝐰𝐚𝐧𝐞 –Β π“π‘πžΒ π‚π₯π’πœπ€Β π’π¨π§g. Of lees hier een blog over de ‘callcentertoon’ en diversiteit van stemmen.


Ook de stemmen van team Henck zijn uniek en authentiek

Bij Buro Henck streven we er daarom altijd naar om geen gesprekken te voeren die gekunsteld of gelikt zijn. Onze stemmen zijn uniek, en dat is iets wat we koesteren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van hoe je klinkt en daar actief aan te werken. Onderzoek hoe je overkomt bij je gesprekspartners, en als dat nodig is, pas kleine verbeteringen toe zonder je eigen authenticiteit te verliezen. Wees trots op je stem, want het is JOUW stem. Laat jezelf horen en maak het verschil!

Ook geΓ―nteresseerd in een inspirerende zakelijke telefonietraining? Neem dan contact met ons op! Of misschien bel je liever niet zelf? In dat geval nemen wij graag het stokje van je over!

Buro Henck realiseert met telefonische leadgeneratie groei en succes voor jouw onderneming of organisatie. Een eigen commerciΓ«le projectleider behartigt je belangen en leidt je naar een succesvolle toekomst. Boek meteen een afspraak voor een gratis adviesgesprek.


Videotips DIY Acquisitie

Herken jij jezelf in de volgende situaties?

=

Je wilt nieuwe klanten vinden

=

Je wilt afspraken laten maken voor je salesteam

=

JE HEBT PIEKEN EN DALEN IN JE OMZET

Vraag nu een adviesgesprek aan!

Een adviesgesprek kost je niets, maar levert je wΓ©l direct veel op. We praten over je doelstelling, je uitdagingen, potentiΓ«le klanten en je waardepropositie. En wat je eigen ervaringen zijn met telemarketing en leadgeneratie.

 

Zo kom we er snel achter wat we voor je kunnen betekenen. En wat het kost.

Ontvang elke maand onze nieuwe salestip in je inbox!